The Sad Story

Hai. Entah berapa kurun tak update apa-apa cerita dekat sini kan. Hari ni ponteng kerja sebenarnya. Guna cuti rehat. Tak tau kenapa rasa malas nak pergi kerja sekarang ni dan langsung tak ada motivasi. Mungkin sebab dah lama tak travel kot :p. Mengenai bulan 6 nanti kita lihat sajalah sama ada sampai ke tidak aku dekat London walaupun tiket dah beli, perkara-perkara lain boleh saja berlaku kan cuma nya aku berharap yang terbaik untuk perjalanan yang jauh kali ni.

Mengenai sad story tajuk yang aku tulis dekat atas tu aku rasa tak sad sangat pun tapi lebih kepada kebodohan aku sendiri. Aku ingat lagi masa dalam kereta kakak aku cakap, “Aku ni usahkan nak berkawan, nak ajak belanja orang pun susah”. Betul la dia cakap. Aku rasa tak ada orang yang akan baca blog aku dan ini yang menyebabkan aku berani untuk bercerita dekat sini. Actually beberapa minggu yang lepas aku ada ajak sorang ni untuk keluar minum kopi di facebook. Kebetulan masa tu birthday dia. Aku tau pasal birthday dia pun sebab aku stalk dekat blog lama dia yang aku baca masa dekat Unisel 8 tahun lepas. Mesej yang aku wish happy birthday tu aku selangi dengan ajakan minum kopi. Ikhlas aku cakap, aku tak ada niat langsung nak megenyam *gatal* ke apa, aku cuma memang cuma ajak random people yang aku kenal lebih-lebih lagi duduk dekat dengan kampung aku, satu negeri, satu sekolah rendah dulu-dulu dan aku rasa dia tak ingat aku pun so bagi aku benda-benda macam tu fun kot, boleh share cerita tentang hidup masing-masing walaupun aku kenal dia, tak adalah kenal rapat pun kenal suam-suam kuku saja orang kabo sebelum ni. Tapi dia tak reply pun bab yang ajakan aku tu so aku anggap saja lah yang benda tu dia tak setuju.
Aku bukan nak meroyan sebab orang tolak ajakan aku ke apa, aku rasa macam , oh susah nya nak berkawan kan dunia sekarang ni? Itu je. Aku tak tau kenapa itu yang boleh aku fikirkan selepas daripada benda tu jadi. Dan aku, bodoh nya lah rasa malu sangat dengan diri sendiri, siap plan nak bagi hadiah lagi. HAHAHAHAHAHA BODOH! Kau tak rasa benda tu bodoh gila ke? Tapi tu lah aku. Kalau aku rasa orang tu sesuai dibuat kawan, aku memang hargai dia sangat. Tapi itulah. Beli pun bukan ada orang nak. Kan? Maksud aku, nak jumpa lah. So, mulai daripada hari tu aku selalu tanam kan dalam diri aku, kalau kau hodoh, gemuk, tak ada rupa, tak kaya mana pun tak payah berangan nak ada kawan! Boleh?

c5kivj2vuaeybts

Cute juga lah journal daripada Paperdorable ni. Aku tengok benda ni sebulan before birthday orang yang aku nak ajak berkawan tu. Lepas tu terus aku plan nak beli. Dan sekarang aku tak tau nak bagi dekat siapa. Nak guna sendiri journal yang kakak aku bagi hadiah harijadi haritu pun tak habis tulis lagi. Aku guna untuk diri sendiri sajalah tahun depan. Jangan ambil hati dengan apa yang aku tulis ni. Tapi tu lah yang aku rasa. Nak ajak belanja pun susah, nak berkawan pun lagi susah. Entah apa yang tak kena dengan dunia ni pun aku tak tau

Advertisements

Full Time Traveler? Yes or No?

Hai! Aku sebenarnya nak cakap sikit pasal perancangan travel nanti. Sebenarnya, aku tak ada feel lagi, rasa excited tu masih kurang sebenarnya, rasa nervous lagi lah sikit pun tak ada. Sama macam aku pergi Perth dua tahun lepas. Rupanya sekejap saja masa bergerak. Sedar tak sedar, dah 4 tahun rupanya aku mula berjalan secara runcit-runcit. Kenapa runcit? Sebabnya aku bukanlah full time traveler yang sentiasa berjalan. Kalau dapat peluang macam tu memang aku tak akan lepaskan kot. Tu adalah salah satu impian juga sebenarnya untuk jadi full time traveler. Entahlah bila boleh dapat. Masa mula-mula masuk kerja dulu aku beriya kata dekat sorang kawan kerja aku amirul di Pahang. Aku cakap nak kerja 3 tahun saja lepas tu berhenti untuk travel. Rupanya itu semua adalah hangat-hangat tahi ayam semata. Aku tak boleh dan masih lagi tak berani untuk buat macam tu sebenarnya. Entahlah, aku rasa berani tu dah nombor 2, tapi sebab yang utama adalah komitmen kepada orang tua. Tak kan nak bergantung pada kakak aku sorang saja kan. Kesianlah dia. Dia pun ada keinginan, kehendak, impian dia juga.

Mungkin aku akan buat semua tu tapi bukan sekarang. Mungkin bila dah stabil sikit. Tengok macam mana sebabnya aku tak suka merancang sebenarnya. Kalau merancang aku takut takut benda tu tak jalan sebabnya masa aku dekat Universiti dulu bukan main aku merancang, tapi penyudahanya sangat menyedihkan lepas daripada tu aku dah tak merancang lagi dah dalam hidup aku walaupun sikit. Kalau nak berjalan tu sekurang-kurangnya aku buat la perancangan apa yang aku maksudkan dekat sini adalah perancangan yang betul-betul teratur atau pun hidup ni kena ikut flow kalau tak nanti kau masuk neraka :p. Tak lah gurau saja. Tapi itulah. Aku rasa bebas kalau aku tak ikut sangat perancangan. Biarkan berlalu macam tu, biarkan mengalir macam tu saja, macam air di sungai yang menjadi penghalangnya adalah batu-batu akan tetapi air tu tetap saja melaluinya dengan tenang walaupun cuba dihalang oleh batu-batu ni. Nampak tak apa yang aku cuba sampaikan? Maksud aku adalah hidup kiat ni seperti air sungai tadi dan batu-batu itu adalah masalah,halangan yang cuba untuk menyekat kita tapi sebaliknya, kita harungi semua masalah itu dengan tenang.

Aku suka guna ayat ni, tak ada manusia yang tak pernah ada masalah dalam dunia ni. Bagi aku kata-kata tersebut sangatlah betul. Apa pun masalah yang cuba datang dalam masalah kita, cuba lah untuk tepis sekuat yang mampu. Selesaikan masalah tersebut bukanya lari dari masalah. Aku juga ingat kata-kata Agus (pengembara indonesia) yang dia mengatakan bahawa jangan pernah cuba lari lalu keluar untuk mengembara. Jangan katanya. Masalah tidak akan selesai kalau kita lari. Itu yang aku pegang. Setiap perkara yang kita buat dalam dunia ni adalah penuh dengan risiko. Ambil risiko itu. Tanggung risiko itu. Laluinya dengan sabar walaupun aku sendiri pun kadangkala kalau dah tak tertanggung sangat menangis juga dalam tandas waktu mandi :p. Kita tak sempurna. Bagi aku ingat itu sajalah.

c1pe_fuveaaudqj-jpg-large

Actually sekarang ni aku ada dekat satu cafe ni berdekatan dengan rumah sewa dan juga tempat kerja memandangkan aku dah menyewa dekat sini sekarang. Nantilah aku cerita pasal kehidupan aku di rumah sewa baru tu. Agak bosan sebenarnya. Bye!

 

Tentang Diri

img_3958
Rindu dengan pekan indah dan tenang ni.

Hai! Sebenarnya aku ada sesuatu yang aku rasa aku nak kongsi. Cerita masa aku sekolah dulu-dulu. Aku suka tengok buku yang ada peta. Selain tu juga ada suka dengar dan baca sikit-sikit pasal sejarah dunia. Bagi aku sejarah tingkatan 5 (sejarah Malaysia) agak membosankan. Masa sekolah dulu aku tak rajin sangat membaca cuma suka membeli buku saja tapi tak banyak mana pun beli sebabnya duit tak ada. Nak minta duit dengan mak ayah memang jarang dorang bagi untuk beli buku. Mak dengan ayah aku memang kurang suka sedikit dengan buku. Ayah aku mungkin agak suka tapi tak membeli. Kebanyakan buku yang aku beli waktu kecil pun buku-buku yang berkaitan dengan pelajaran. Jarang sangat lah beli buku-buku yang macam sekarang aku beli ni. Alhamdulilah bila dah kerja, kalau ada duit beli memang aku beli buku. Tak kisahlah online ke atau beli sendiri ke kedai atau pun terus menerusi penulis buku tersebut. Bagi aku, buku ni dah semacam ubat tau. Ubat dikala aku rasa aku bosan dah tak tau nak buat apa aku akan baca buku, dan memandangkan sekarang ni aku dah menyewa rumah berdekatan dengan tempat kerja dengan kakak aku (alhamdulilah rezeki duduk dengan kakak sama seperti yang aku harapkan masa belajar dulu, alangkah bagusnya kalau kakak aku sama-sama belajar dekat kampus aku) dapat bertukar sekolah di daerah yang sama dengan tempat kerja aku. Jadinya bila duduk sendiri ni segala benda aku kena buat sendiri. Dari basuh baju, masak(kadang-kadang tak selalu sebab banyak beli) dari tutup pintu pagar, semuanya lah yang jarang sangat aku buat bila dekat rumah dulu sebab selalunya umi dengan bak yang buat kan. Yang aku tau pergi kerja balik kerja.

Sekarang ni aku bosan sangat, bila petang balik rumah memang tak ada buat apa pun. Jadinya aku rasa ni lah waktunya untuk aku teruskan balik hobi aku untuk membaca buku-buku yang agak serius. Sekarang aku lebih memilih untuk membaca buku-buku English daripada penulis luar. Bukan aku demand ke apa, aku cuma nak latih pembacaan dan pemahaman aku dengan bahasa inggeris. Selain daripada tu aku pergi juga mengaku bahawa yang aku dah tak ada mood nak baca buku-buku daripada penulis Malaysia. Bukan aku feedup ke apa cumanya aku rasa aku nak stop dulu baca semua buku-buku dari dalam. Sekarang ni aku lebih kepada buku yang diselitkan dengan sejarah sedikit, romance, dan juga beberapa kisah tentang kehidupan. Aku juga ada minat sekarang nak mula balik membaca puisi-puisi english. Yang aku sangat nak baca adalah puisi-puisi daripada Svlyvia Plath, Charles Bukowski, Etgar karen, dan beberapa orang lain lagi yang aku nak baca sangat. Buat sementara ni buku yang terlalu aku layan adalah buku-buku penulisan daripada Haruki Murakami. Berdasarkan pengalaman aku yang membaca beberapa buah buku Murakami sebelum ini, aku sangat faham apa cerita yang disampai kan oleh beliau, memandangkan aku ni tak pandai sangat bahasa inggeris, tapi apabila baca buku Murakami aku jadi faham. Magis. Aku sarankan korang cuba lah baca buku Murakami sekali dalam seumur hidup, tapi aku berani jamin kalau korang dah mula sekali baca buku Murakami mesti lepas tu nak baca lagi.

Okey, berbalik pada yang mula-mula aku tulis tadi pasal buku berpeta. Aku suka tengok nama-nama negara sejak kecil lagi. Lepas tu aku berangan yang aku akan sampai di sana suatu hari nanti. Bagi aku, apalah makna aku hidup dekat dalam dunia ni tapi tak pernah tengok satu pun mercu tanda atau pun keajaiban alam yang pernah ditulis dalam buku walaupun satu saja. Aku tak boleh. Aku mesti juga sampai dekat salah satu tempat tersebut. Aku tak taulah orang lain macam mana tapi aku macam tu. Aku mesti tunai juga impian aku tu. Walaupun aku kerja biasa-biasa saja, tapi bagi aku itu semua adalah tidak menghalang untuk aku sampai di tempat yang aku impikan walaupun pernah 2 kali aku mengaku yang aku curi sedikit duit pinjaman yang aku pernah buat dengan bank untuk aku sampai ke tempat yang aku nak pergi. Nak harapkan duit simpanan aku memang tak kan pernah cukup dan akan mengambil masa yang lama, mungkin aku mati dulu kot :p okey aku bergurau bukan aku doakan macam tu cuma itulah apa yang aku nak sampaikan sebenarnya.

Bagi aku, kejayaan dalam hidup aku adalah bila aku dah sampai tempat yang aku nak pergi. Aku tak peduli pasal bajet, pasal aku makan apa dekat sana nanti, pasal aku tidur dekat mana nanti, apa yang aku perlukan adalah perancangan. Apabila berjalan, perancangan itu adalah yang paling penting. Perlu ada back up orang putih kata. Back up tak semestinya duit ya. Tapi sekurang-kurangnya kau perlu tau di tempat-tempat yang kau nak pergi tu atleast kau kenal-kenal lah sorang dua orang tempatan yang duduk dekat situ sebab kalau jadi apa-apa nanti boleh juga tanya dorang. Kadangkala strangers ni buatkan kau rasa kau dah lama kenal dorang. Tak percaya? Cuba lah korang pergi mana-mana lepas ni, dan jumpa dengan orang daripada negara lain di hostel, ajak dorang berborak, tak sampai sejam dua korang akan rasa selesa, tapi aku perlu ingatkan juga tak semua orang jujur dalam dunia ni kan? Jadi pandai-pandailah korang pilih kawan 🙂

Hai! Dah lama betul aku tak menulis apa-apa dekat sini. 4 minggu yang lepas laptop pula kena curi dengan kakak sebab dia bawa pergi travel ke Indonesia. Kalau guna komputer pejabat untuk tujuan personal aku tak boleh sikit. Rasa tak selesa. Ok ni nak cerita sebenarnya aku tersangatlah bosan sebabnya aku tak boleh cuti dan travel lagi dah selepas bulan 6 tahun depan barulah aku dapat travel semula. Tak sabar betul rasanya. Tapi itulah walaupun berapa kuat perancangan yang kita buat, perancangan tuhan itu adalah lebih baik daripada segalanya.

Version 2
Buku nota klasik dari Jogja.

Kerja sekarang pun tak lah stress sangat cumanya bulan lepas ada audit dalaman di pejabat. Masa tu tuhan saja yang tau aku punya tension macam mana sampaikan balik jam 11.00 malam setelkan fail. Untuk perancangan tahun depan aku ada apply beberapa kursus di IDFR dan juga ILKAP. Kursus yang paling aku nak adalah kursus bahasa Sepanyol. Moga-moga aku dapat kursus tu dan entah kenapa aku suka sangat dengan bahasa sepanyol ini adalah termasuk aku suka dengan lagu-lagu yang menggunakan bahasa tu. Macam best sangat tu yang teringin nak belajar.

img_7407
Dah berjaya conteng dengan ayat acah-acah deep

Actually esok hari jadi aku. Tak sangka next year dah 27 tahun. Dah tua bangka. Tapi perangai macam tu juga tak tau bila nak berubah. Pendek kata tak ada apa yang berubah pun. Aku tetap macam ni juga masih sama. Cuma yang sedikit berbeza tahun depan adalah aku dah tak duduk sekali dengan keluarga. Memandangkan kakak dapat bertukar dekat kawasan sama dengan tempat kerja aku kami menyewa sajalah dekat sini. Hari sabtu lepas dah pergi tengok rumah tu. Agak cantik dan luas juga. Maklum sajalah rumah baru. Semoga saja tahun depan makin banyak perkara yang manis-manis saja akan terjadi. Untuk tahun 2016 terima kasih atas segalanya. Tak dapat aku nak gambarkan dengan kata-kata macam mana. Tuhan saja yang tau. Sungguh, aku bersyukur dengan segala apa yang dah aku dapat tahun ni. Tahun ni jugalah aku sampai ke Melbourne, Thailand dan juga Indonesia yang entah berapa puluh kali aku dah pergi tapi masih lagi tak bosan.

c0nflulvqau-kzv
Buku baru hadiah untuk diri sendiri ke 26!

Tahun ni harijadi dapat hadiah istimewa sikit. Haritu kakak belikan notebook baru yang dah lama aku nak sebenarnya daripada Jogja. Notebook klasik ni special sikit sebab dia dikeluarkan sempena dengan teater daripada Papermoon Puppet iaitu yang bertajuk secangkir kopi dari plaja. Dah habis beberapa muka helai surat jugalah yang aku dah tulis. Seronok sebenarnya menulis dalam notebook dan jauh berbeza perasaan tu bila menulis dekat blog dan sebagainya.

LONDON

Finally! Aku dah berjaya beli tiket flight dari KL-London pada bulan Jun tahun depan. Nampak gayanya memang aku kena beraya di London dan ini adalah impian aku sejak kecil dulu lagi nak jejakkan kaki ke tanah ratu akhirnya termakbul juga. Yang paling penting aku masih lagi tak beritahu bos dengan mak ayah aku. Tunggu dalam bulan 4 tahun depan aku rancang baru nak bagi tau dorang semua.

Setakat sekarang ni aku masih lagi tak buat apa-apa research. Cuma nya ada beberapa tempat yang aku nak pergi. Sangat nak pergi. Nanti kalau ada apa-apa aku update dekat sini dan aku ceritakan juga pasal tiket yang aku beli tadi dengan harga yang agak berbaloi!

K.L

15079003_1890486967841068_4612254535368951943_n

*Kalau korang nak tau sebelah LOKL Coffee cafe ni lah Backhome Hostel dan kedua-dua tempat ni milik Cheryl Samad pengacara popular muzik-muzik tu dulu*

Hai. hari ni aku datang KL sebenarnya. Tak ada event special apa pun. Kebetulan pula dekat sini ada Festival Sastera Kuala Lumpur. Hajat dihati nya nak juga pergi tapi nanti lah dulu rasa macam malas pula nak keluar. Sedap dan best sangat duduk hostel ni. Malam ni ingat nak ke Kino tapi itu pu kalau rajin lah. Sebenarnya aku ke sini adalah untuk event British Remembrance Day. Dapat breakfast sekali dengan duta british di Kediaman Kedutaan besar dan itu pun aku tak sure lagi pergi ke tidak. Pagi esok memang pasti lah aku akan ke Tugu Negara. Nak saksikan sendiri macam mana British Remembrance Day tu berlangsung sebenarnya. Bukan selalu kan dapat tengok benda-benda bersejarah macam tu. Sebenarnya antara sebab aku lari ke sini juga adalah aku nak rehat sekejap dari memikirkan kepala pasal audit yang akan diadakan pada 28 hari bulan nanti. Katanya pegawai yang paling garang sekali dalam sejarah akan audit semua fail-fail kerja aku nanti. Apa nak jadi nanti jadilah aku sendiri pun dah berserah dan buat apa yang aku termampu saja. Aku balik ke kelantan esok malam. Memang penat sangat. Pagi nya tu sampai ke rumah berehat sekejap lepas tu terus ke mahkamah dan terus ke kuala krai untuk setelkan fail audit sorang pegawai ni memandangkan dia cuma ada pada hari isnin juga dan sampai lah masa audit nanti dia ke kursus dan itulah yang menjadikan aku terkejar kejar sedikit nak siapkan dia punya dulu.

15032280_1890486997841065_5919361412596778257_n

*kopi hari ni tak sedap langsung dan tak ada seni. sekian*

Sekarang ni aku stay di Backhome Hostel Kuala Lumpur. Setiap kali datang ke KL tempat ini lah yang aku pilih untuk menginap. Memang selesa sangat suasana dia. Tak bising, bersih, best lah dan bersebelahan pula dengan LOKL cafe. Cantik juga Cafe dia. Harga pun standard kedai kafe hipster yang biasa korang pergi tu lah. Aku rasa macam nak try kek dia sekejap lagi tapi itulah nak keluar pergi minta password wifi pun aku malas ni sebenarnya ni kan pula nak keluar pergi makan segala. Ni lah antara penyakit aku bila berjalan. Kalau dah terus masuk hostel tu jarang sekali aku keluar. Nak rehat dulu lama-lama kalau betul-betul bosan nak mati baru aku keluar itulah yang aku tak suka kalau ada orang nak ikut aku travel sebab nanti masa dorang jadi rugi lain lah kalau dengan kakak aku memang aku yang akan ikut dia kalau tak kena marah.

14955969_1890449557844809_18536314272570002_n

*ni lah dia katil aku. sebelah bawah depan katil aku tu milik mat salleh sombong nak mampuih tu*

Sampai satu tahap sekarang ni aku rasa aku dah bosan dengan segala benda. Entah tak tau apa lagi yang aku nak buat. Apa yang mengembirakan aku setakat ni adalah kalau boleh bawak mak dengan ayah aku shopping hari-hari hahahaha aku rasa benda tu je lah yang tak bosan dalam hidup aku sekarang ni. Dah, aku malas nak fikir pasal kerja lagi dah. Aku nak cuba jadi orang yang terima saja apa yang ada dekat depan hari sebab aku tau, aku ni bukan sempurna, sedikit sebanyak pasti ada silapnya juga. Anyway, dalam dorm aku ni ada sorang mat salleh yang entah dari mana, dan pada pendapat aku juga dia ni sombong nak mati, aku dah say hello tadi pun dia senyum je. First time aku dapat dormmate yang bosan nak mati macam ni. Aku harap dia tegurlah aku malam ni memandangkan kami berdua je dalam dorm ni dan dia pun aku tengok bukan jenis kaki sosial. Buktinya tadi, aku ingat dia keluar berfoya kahkahkah rupanya dia duduk dekat luar sebab segan aku ada dalam dorm. Alahai, kau jangan nak comel sangat boleh tak? Teringat plak dekat dormmate aku waktu pergi ke Phuket dulu, orang Vietnam yang kerja dekat Ampang. Serius dia gila punya peramah. Sampai je dorm terus tegur aku senyum-senyum semua ajak borak sekali. Apa pun hadap sajalah dengan orang macam ni dia pun macam aku juga, tak sempurna.

14993365_1888882581334840_1237070541502325884_n

Aku baru saja nak cuba jadi happy hari ni tadi oleh kerana satu kesalahan yang aku buat terus buat sorang bos aku ni nak macam nak marah, kasar dan macam langsung tak ada mood. I just dont know why atau pun memang perangai sebenar dia macam tu. Apa pun aku memang respect dia. Ya, sebab dia bos aku. Cuma kadangkala aku rasa juga la dia ni dah kenapa sekejap ok sekejap macam moody. Orang lelaki pun ada juga yang moody macam ni. Kadang-kadang bila aku cuba borak dengan dia aku rasa macam aku tengah borang dengan sorang kawan rapat. Kadang-kadang aku rasa macam ada errr sedikit menyampah. Im so sorry. Tapi tu lah aku rasa hari ni.

Actually aku tertinggal satu dokumen mahkamah yang agak penting. Tapi kalau ikut kan itu kerja aku untuk hantar ke mahkamah. Tapi dia yang nak pergi. And he never give me a chance untuk aku buat kerja aku sendiri. I meant, takut salah ke? Bukan ke aku patut belajar? Kalau dia rasa nak marah sebab dokumen tu fine, aku boleh saja pergi mahkamah dan hantar sendiri esok. Ingat aku tak berani ke? Actually, aku seorang yang sangat-sangat suka belajar benda baru, tapi itulah tak pernah ada chance. Bila aku nak cuba bercakap dengan dia hari ni muka dia macam something you know, macam kau buat salah besar sepanjang kau bekerja selama ni. Yes, i admit, memang salah aku. Aku tertinggal atas meja aku dokumen tu tapi andai kata kalau lah dia betul sibuk esok ok fine aku boleh pergi sendiri tak ada masalah dan bukan masalah besar pun bagi aku setakat nak pergi court tu apa lah sangat i can handle it with my self lah. Lets me do my job.

Actually hari ni ada mesyuarat dan juga majlis persaraan bekas pegawai di pejabat Negeri. Dorang buat dekat hotel dan makanan pun boleh lah tak la sedap mana pun. Tapi ok lah bagi aku. Oh ya, aku tak tau kenapa aku boleh tergamam tadi bila jumpa pengarah. Masa nak masuk lift tu ada pegawai 2 orang dengan pengarah. Pegawai sorang ni sempat tanya pasal belajar dan kenaikan gred aku yang haritu pengarah duk perati je aku. Arghhhh i cant! Aku boleh cair betul kalau dia perati dan tengok macam tu sama macam pergi penang dulu. Lepas masuk tu boleh plak duduk sebelah dalam lift! urghhhh dan dia tanya pasal belajar lepas tu aku nak senyum tapi muka aku ni bodoh tau sebab aku nervous gila dan aku jadi macam sombong yang amat. I am so sorry bos i just dont meant it! Oh ya dan sekarang aku tengah lepak sorang-sorang dekat cafe ni. Memang best sangat sekali sekala dapat duduk sorang-sorang macam ni dan aku dapat jadi diri aku sendiri. All i loved, i loved alone.