LONDON

Finally! Aku dah berjaya beli tiket flight dari KL-London pada bulan Jun tahun depan. Nampak gayanya memang aku kena beraya di London dan ini adalah impian aku sejak kecil dulu lagi nak jejakkan kaki ke tanah ratu akhirnya termakbul juga. Yang paling penting aku masih lagi tak beritahu bos dengan mak ayah aku. Tunggu dalam bulan 4 tahun depan aku rancang baru nak bagi tau dorang semua.

Setakat sekarang ni aku masih lagi tak buat apa-apa research. Cuma nya ada beberapa tempat yang aku nak pergi. Sangat nak pergi. Nanti kalau ada apa-apa aku update dekat sini dan aku ceritakan juga pasal tiket yang aku beli tadi dengan harga yang agak berbaloi!

K.L

15079003_1890486967841068_4612254535368951943_n

*Kalau korang nak tau sebelah LOKL Coffee cafe ni lah Backhome Hostel dan kedua-dua tempat ni milik Cheryl Samad pengacara popular muzik-muzik tu dulu*

Hai. hari ni aku datang KL sebenarnya. Tak ada event special apa pun. Kebetulan pula dekat sini ada Festival Sastera Kuala Lumpur. Hajat dihati nya nak juga pergi tapi nanti lah dulu rasa macam malas pula nak keluar. Sedap dan best sangat duduk hostel ni. Malam ni ingat nak ke Kino tapi itu pu kalau rajin lah. Sebenarnya aku ke sini adalah untuk event British Remembrance Day. Dapat breakfast sekali dengan duta british di Kediaman Kedutaan besar dan itu pun aku tak sure lagi pergi ke tidak. Pagi esok memang pasti lah aku akan ke Tugu Negara. Nak saksikan sendiri macam mana British Remembrance Day tu berlangsung sebenarnya. Bukan selalu kan dapat tengok benda-benda bersejarah macam tu. Sebenarnya antara sebab aku lari ke sini juga adalah aku nak rehat sekejap dari memikirkan kepala pasal audit yang akan diadakan pada 28 hari bulan nanti. Katanya pegawai yang paling garang sekali dalam sejarah akan audit semua fail-fail kerja aku nanti. Apa nak jadi nanti jadilah aku sendiri pun dah berserah dan buat apa yang aku termampu saja. Aku balik ke kelantan esok malam. Memang penat sangat. Pagi nya tu sampai ke rumah berehat sekejap lepas tu terus ke mahkamah dan terus ke kuala krai untuk setelkan fail audit sorang pegawai ni memandangkan dia cuma ada pada hari isnin juga dan sampai lah masa audit nanti dia ke kursus dan itulah yang menjadikan aku terkejar kejar sedikit nak siapkan dia punya dulu.

15032280_1890486997841065_5919361412596778257_n

*kopi hari ni tak sedap langsung dan tak ada seni. sekian*

Sekarang ni aku stay di Backhome Hostel Kuala Lumpur. Setiap kali datang ke KL tempat ini lah yang aku pilih untuk menginap. Memang selesa sangat suasana dia. Tak bising, bersih, best lah dan bersebelahan pula dengan LOKL cafe. Cantik juga Cafe dia. Harga pun standard kedai kafe hipster yang biasa korang pergi tu lah. Aku rasa macam nak try kek dia sekejap lagi tapi itulah nak keluar pergi minta password wifi pun aku malas ni sebenarnya ni kan pula nak keluar pergi makan segala. Ni lah antara penyakit aku bila berjalan. Kalau dah terus masuk hostel tu jarang sekali aku keluar. Nak rehat dulu lama-lama kalau betul-betul bosan nak mati baru aku keluar itulah yang aku tak suka kalau ada orang nak ikut aku travel sebab nanti masa dorang jadi rugi lain lah kalau dengan kakak aku memang aku yang akan ikut dia kalau tak kena marah.

14955969_1890449557844809_18536314272570002_n

*ni lah dia katil aku. sebelah bawah depan katil aku tu milik mat salleh sombong nak mampuih tu*

Sampai satu tahap sekarang ni aku rasa aku dah bosan dengan segala benda. Entah tak tau apa lagi yang aku nak buat. Apa yang mengembirakan aku setakat ni adalah kalau boleh bawak mak dengan ayah aku shopping hari-hari hahahaha aku rasa benda tu je lah yang tak bosan dalam hidup aku sekarang ni. Dah, aku malas nak fikir pasal kerja lagi dah. Aku nak cuba jadi orang yang terima saja apa yang ada dekat depan hari sebab aku tau, aku ni bukan sempurna, sedikit sebanyak pasti ada silapnya juga. Anyway, dalam dorm aku ni ada sorang mat salleh yang entah dari mana, dan pada pendapat aku juga dia ni sombong nak mati, aku dah say hello tadi pun dia senyum je. First time aku dapat dormmate yang bosan nak mati macam ni. Aku harap dia tegurlah aku malam ni memandangkan kami berdua je dalam dorm ni dan dia pun aku tengok bukan jenis kaki sosial. Buktinya tadi, aku ingat dia keluar berfoya kahkahkah rupanya dia duduk dekat luar sebab segan aku ada dalam dorm. Alahai, kau jangan nak comel sangat boleh tak? Teringat plak dekat dormmate aku waktu pergi ke Phuket dulu, orang Vietnam yang kerja dekat Ampang. Serius dia gila punya peramah. Sampai je dorm terus tegur aku senyum-senyum semua ajak borak sekali. Apa pun hadap sajalah dengan orang macam ni dia pun macam aku juga, tak sempurna.

14993365_1888882581334840_1237070541502325884_n

Aku baru saja nak cuba jadi happy hari ni tadi oleh kerana satu kesalahan yang aku buat terus buat sorang bos aku ni nak macam nak marah, kasar dan macam langsung tak ada mood. I just dont know why atau pun memang perangai sebenar dia macam tu. Apa pun aku memang respect dia. Ya, sebab dia bos aku. Cuma kadangkala aku rasa juga la dia ni dah kenapa sekejap ok sekejap macam moody. Orang lelaki pun ada juga yang moody macam ni. Kadang-kadang bila aku cuba borak dengan dia aku rasa macam aku tengah borang dengan sorang kawan rapat. Kadang-kadang aku rasa macam ada errr sedikit menyampah. Im so sorry. Tapi tu lah aku rasa hari ni.

Actually aku tertinggal satu dokumen mahkamah yang agak penting. Tapi kalau ikut kan itu kerja aku untuk hantar ke mahkamah. Tapi dia yang nak pergi. And he never give me a chance untuk aku buat kerja aku sendiri. I meant, takut salah ke? Bukan ke aku patut belajar? Kalau dia rasa nak marah sebab dokumen tu fine, aku boleh saja pergi mahkamah dan hantar sendiri esok. Ingat aku tak berani ke? Actually, aku seorang yang sangat-sangat suka belajar benda baru, tapi itulah tak pernah ada chance. Bila aku nak cuba bercakap dengan dia hari ni muka dia macam something you know, macam kau buat salah besar sepanjang kau bekerja selama ni. Yes, i admit, memang salah aku. Aku tertinggal atas meja aku dokumen tu tapi andai kata kalau lah dia betul sibuk esok ok fine aku boleh pergi sendiri tak ada masalah dan bukan masalah besar pun bagi aku setakat nak pergi court tu apa lah sangat i can handle it with my self lah. Lets me do my job.

Actually hari ni ada mesyuarat dan juga majlis persaraan bekas pegawai di pejabat Negeri. Dorang buat dekat hotel dan makanan pun boleh lah tak la sedap mana pun. Tapi ok lah bagi aku. Oh ya, aku tak tau kenapa aku boleh tergamam tadi bila jumpa pengarah. Masa nak masuk lift tu ada pegawai 2 orang dengan pengarah. Pegawai sorang ni sempat tanya pasal belajar dan kenaikan gred aku yang haritu pengarah duk perati je aku. Arghhhh i cant! Aku boleh cair betul kalau dia perati dan tengok macam tu sama macam pergi penang dulu. Lepas masuk tu boleh plak duduk sebelah dalam lift! urghhhh dan dia tanya pasal belajar lepas tu aku nak senyum tapi muka aku ni bodoh tau sebab aku nervous gila dan aku jadi macam sombong yang amat. I am so sorry bos i just dont meant it! Oh ya dan sekarang aku tengah lepak sorang-sorang dekat cafe ni. Memang best sangat sekali sekala dapat duduk sorang-sorang macam ni dan aku dapat jadi diri aku sendiri. All i loved, i loved alone.

Pening

cwl5m2ivmaaqx7e-jpg-large

*new york tiada ada kali ini..tidak ada*

Perancangan perlu diubah lagi rasanya. Sebab aku rasa 10 hari ke Eropah tak akan pernah cukup memandangkan aku nak cover beberapa tempat nanti. Tapi aku sendiri pun tak pasti lagi negara mana yang akan aku pergi selain daripada England, Wales. Pening juga memikirkan trip yang berbajet besar ni. Kalau aku pergi bulan 5 sehingga awal bulan 6 bermakna aku perlu memohon cuti selama 10 hari. Tapi masalahnya nak beli tiket kakak pula beli confirm lagi. Aku pula bila-bila masa saja boleh tekan website penerbangan pilihan untuk membeli tiket.

Yang aku tengok tadi adalah Vietnam Airlines menawarkan harga yang paling murah untuk tiket return dari KL ke London dengan harga sebanyak RM2200 ini adalah harga termasuk transit ke Hanoi dan juga Ho Chi Minh buat beberapa jam tapi waktu penerbangan tu memang cantik sangat. Kena betul dengan aku. Apa yang aku harapkan sekarang adalah kakak dapat ikut yang tarikh aku nak pergi nanti. Kalau tidak nak tak nak memang aku nak kena pergi ke sana seorang diri.

Bukan apa, berjalan seorang diri tak menjadi masalah yang besar untuk aku akan tetapi untuk perjalanan makan masa yang lama dan juga jauh ni alangkah bagusnya jika ada teman yang boleh berborak, gelak ketawa bersama apatah lagi sekepala. Aku memang tak boleh nak masuk dengan orang lain, bukan aku tak cuba, aku dah, memcuba, akan tetapi gagal segagalnya sehingga ke hari ini. Apa boleh buat, inilah diri aku.

Apa yang aku harap adalah semoga trip ini berjalan dengan jayanya ini adalah kerana impian terbesar didalam hidup aku untuk jejakkan kaki ke eropah apatah lagi kota London yang dah lama aku angan-angan kan tu. Bunyi nya memang agak poyo tapi itulah realiti nya. Aku dah lama sungguh mengidam mahu ke sana.

Sad

Trip ke Iran terpaksa cancel pada bulan January tahun depan ni. Atas sebabnya adalah dengan tiba-tiba kakak aku ajak pergi Europe bulan May nanti. Masalahnya sekarang adalah bukan pasal duit tapi pasal cuti. Let say aku ambil cuti 5 hari untuk ke Iran nanti cuti masih berbaki lagi 15 hari. Dan kalau aku ambil cuti selama 10 hari untuk ke europe nanti bermakna cuti aku akan tinggal 5 hari saja lagi. Cuti rehat tinggal 5 hari pada bulan 5 adalah sesuatu yang sangat tidak baik. Sekurang-kurangnya ada 15 hari. Tapi itu lah, nak tak nak terpaksa juga aku cancel trip ke Iran memandangkan aku juga punya rancangan nak ke Europe pada bulan 9 tapi itulah bila pergi berdua dengan kakak aku rasa lagi fun dan tak adalah rasa sunyi sangat dalam perjalanan ke beberapa buah negara nanti. Sejujurnya aku rasa 10 hari tu pun sangat tak cukup. Banyak tempat di England yang aku nak pergi tapi oleh kena nak kena masa aku rasa mungkin satu dua tempat saja yang dapat pergi di England dan seterusnya ke Amsterdam, Jerman, Ireland, Paris atau pun kalau ada rezeki nak singgah ke Berlin.

38421988_7m7u6-cmyrp9t7vuzscmrywdhtsq8r7c54hvkw55bqm

*i love coffee more than i love…you*

Sedih memang lah sedih sebabnya aku dah bagi tau beberapa orang kawan dekat Iran yang aku akan ke sana bulan 1 ni alih-alih kena cancel pula. Punya lah aku berangan nak tengok salji apa semua. Tak apa lah mungkin belum ada rezeki untuk aku travel ke Iran kali ni. Aku percaya setiap benda yang berlaku tu pastinya ada sebab yang tersendiri. Macam hidup aku dulu-dulu. Ahh malas lah nak cerita, bukanya menarik pun.

Cuma apa yang aku harap nanti aku dapat jejak kan kaki ke oxford, hay on wye dan juga cambridge. Itu adalah tempat-tempat impian aku dalam hidup sejak lama dulu. Well, siapa je yang tak nak pergi England kan tipu lah kalau cakap tak pernah ada angan-angan nak belajar dekat sana atau pun sekadar pergi jalan-jalan. Aku masih ingat waktu sekolah menengah dulu ada kawan sekelas aku tanya apa impian kau, aku jawab nak pergi London dan lepas tu dia gelak. Aku tak tau dekat mana kawan aku sekarang ni.

Dan esok adalah aku kerja. Minggu ni aku rasa kerja tak pressure sangat kot. Well, since when aku pressure kerja dekat sini *gelak tutup mulut* ok terpaksa mengaku. Ada lah sikit-sikit tapi bukan pasal bos ke apa. Aku rasa aku paling bertuah kot dalam banyak-banyak kawan aku sebab aku dapat bos yang kind of awesome lah juga. Dan rabu ni juga ada majlis persaraan bos dekat pejabat kota bharu dan nak tak nak terpaksa juga pergi sebabnya haritu ada mesyuarat sekali. Aku pun tak tau nak pakai baju apa since aku terpaksa mengaku dekat sini yang aku cuma ada 6 helai saja baju kerja. Why cant i just wear my ripped jeans to office?