Full Time Traveler? Yes or No?

Hai! Aku sebenarnya nak cakap sikit pasal perancangan travel nanti. Sebenarnya, aku tak ada feel lagi, rasa excited tu masih kurang sebenarnya, rasa nervous lagi lah sikit pun tak ada. Sama macam aku pergi Perth dua tahun lepas. Rupanya sekejap saja masa bergerak. Sedar tak sedar, dah 4 tahun rupanya aku mula berjalan secara runcit-runcit. Kenapa runcit? Sebabnya aku bukanlah full time traveler yang sentiasa berjalan. Kalau dapat peluang macam tu memang aku tak akan lepaskan kot. Tu adalah salah satu impian juga sebenarnya untuk jadi full time traveler. Entahlah bila boleh dapat. Masa mula-mula masuk kerja dulu aku beriya kata dekat sorang kawan kerja aku amirul di Pahang. Aku cakap nak kerja 3 tahun saja lepas tu berhenti untuk travel. Rupanya itu semua adalah hangat-hangat tahi ayam semata. Aku tak boleh dan masih lagi tak berani untuk buat macam tu sebenarnya. Entahlah, aku rasa berani tu dah nombor 2, tapi sebab yang utama adalah komitmen kepada orang tua. Tak kan nak bergantung pada kakak aku sorang saja kan. Kesianlah dia. Dia pun ada keinginan, kehendak, impian dia juga.

Mungkin aku akan buat semua tu tapi bukan sekarang. Mungkin bila dah stabil sikit. Tengok macam mana sebabnya aku tak suka merancang sebenarnya. Kalau merancang aku takut takut benda tu tak jalan sebabnya masa aku dekat Universiti dulu bukan main aku merancang, tapi penyudahanya sangat menyedihkan lepas daripada tu aku dah tak merancang lagi dah dalam hidup aku walaupun sikit. Kalau nak berjalan tu sekurang-kurangnya aku buat la perancangan apa yang aku maksudkan dekat sini adalah perancangan yang betul-betul teratur atau pun hidup ni kena ikut flow kalau tak nanti kau masuk neraka :p. Tak lah gurau saja. Tapi itulah. Aku rasa bebas kalau aku tak ikut sangat perancangan. Biarkan berlalu macam tu, biarkan mengalir macam tu saja, macam air di sungai yang menjadi penghalangnya adalah batu-batu akan tetapi air tu tetap saja melaluinya dengan tenang walaupun cuba dihalang oleh batu-batu ni. Nampak tak apa yang aku cuba sampaikan? Maksud aku adalah hidup kiat ni seperti air sungai tadi dan batu-batu itu adalah masalah,halangan yang cuba untuk menyekat kita tapi sebaliknya, kita harungi semua masalah itu dengan tenang.

Aku suka guna ayat ni, tak ada manusia yang tak pernah ada masalah dalam dunia ni. Bagi aku kata-kata tersebut sangatlah betul. Apa pun masalah yang cuba datang dalam masalah kita, cuba lah untuk tepis sekuat yang mampu. Selesaikan masalah tersebut bukanya lari dari masalah. Aku juga ingat kata-kata Agus (pengembara indonesia) yang dia mengatakan bahawa jangan pernah cuba lari lalu keluar untuk mengembara. Jangan katanya. Masalah tidak akan selesai kalau kita lari. Itu yang aku pegang. Setiap perkara yang kita buat dalam dunia ni adalah penuh dengan risiko. Ambil risiko itu. Tanggung risiko itu. Laluinya dengan sabar walaupun aku sendiri pun kadangkala kalau dah tak tertanggung sangat menangis juga dalam tandas waktu mandi :p. Kita tak sempurna. Bagi aku ingat itu sajalah.

c1pe_fuveaaudqj-jpg-large

Actually sekarang ni aku ada dekat satu cafe ni berdekatan dengan rumah sewa dan juga tempat kerja memandangkan aku dah menyewa dekat sini sekarang. Nantilah aku cerita pasal kehidupan aku di rumah sewa baru tu. Agak bosan sebenarnya. Bye!

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s